Primátori krajských miest odmietajú poslaneckú novelu Stavebného zákona

15.02.2008 Prešov

Prešov 15. februára (TASR) - Združenie primátorov krajských miest K8 odmieta novelu Stavebného zákona. Zhodli sa na tom počas dvojdňového zasadnutia v Prešove, ktoré sa dnes skončilo.
Predseda združenia primátor Košíc František Knapík na tlačovej konferencii konštatoval, že novela v podobe predloženej poslancami Národnej rady SR by uprednostnila záujmy niektorých investorov pred verejným záujmom. Navyše jej formulácia je nejasná, umožňuje lavírovať pri stavebnom konaní, takže celý proces bude možné zneužiť.
Ako dodal pre TASR, odmietanie tejto malej novely Stavebného zákona je na mieste aj preto, lebo sa chystá úplne nový zákon. Ak by sa presadila chystaná novela, tak podľa Knapíka \"samospráva dosť ťažko bude vedieť presadzovať princípy, ktoré z územného plánu vyplývajú, to znamená funkčnosť jednotlivých plôch\".
Členovia združenia sa zhodli na potrebe urýchleného riešenia vlastníckych práv k nehnuteľnostiam delimitovaným zo štátu na samosprávy. Primátor Trnavy Štefan Bošnák k tomu dodal, že krajské mestá odmietajú finančnú spoluúčasť na vysporadúvaní sporných pozemkov aj preto, lebo nemajú na to voľné zdroje. Napr. samospráva Trnavy vyčíslila náklady na opravy miestnych komunikácií a chodníkov na 3 až 4 miliardy Sk, pritom ročne môže na tento účel dať zo svojho rozpočtu len 100 miliónov Sk. Spoločný návrh K8 je, aby vlastnícke práva aj s finančným vyrovnaním riešil štát cez Slovenský pozemkový fond.
V spoločne prijatom vyhlásení sa zhodli na potrebe pripraviť vlastný návrh zákona o obecnej polícii. Ako uviedol primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor, centrálnymi orgánmi predložený návrh zákona okliešťuje právomoci mestských polícií, pritom zvlášť v krajských sídlach by bolo treba kompetencie posilniť predovšetkým pri riešení priestupkov v doprave na miestnych komunikáciách.
Na zasadnutí sa zišlo sedem primátorov krajských miest, chýbal primátor Bratislavy a prvý predseda združenia Andrej Ďurkovský. Ako Knapík dodal, posúdili aj štatút združenia, ktoré funguje ako združenie právnických osôb a prvýkrát sa zišlo 22. a 23. februára 2007 v Bratislave. Rozhodnutím Krajského úradu v Bratislave bolo zapísané do registra záujmových združení právnických osôb 29. decembra 2006. Knapík je predsedom na prvý polrok 2008.
 

Vyberte región